2
November
2021

Lisa tog kontroll över sin migrän

Friskare företag
Author
Agnes

Migrän karakteriseras av en kraftigt pulserande huvudvärk som kommer i attacker och mer än 1 miljon svenskar har idag migrän. Ärftligheten är stor, och har uppskattats vara upp till 50 %.

Vi har träffat Lisa, som har levt med migrän sedan hon var sju år, för en intervju kring hennes levnadsvanor, hennes drivkraft och vad hennes tips är till andra som har migrän.

När fick du migrän första gången?

“Jag kan inte minnas något annat, hela mitt liv har jag haft migrän”

Hur är dina symtom?

“Det börjar alltid i ögat, ett enormt tryck, det gör ont. Sen stiger det till ena halvan av huvudet och sen kommer det klassiska: jag mår illa, är ljuskänslig. Som att hjärtat sitter i huvudet – det bara bultar. Sen eskalerar det oftast”

Vad har du fått för behandling?

“Det var först när jag blev vuxen som jag tog tag i det i den månen att jag sökte läkare. Jag har ju testat det mesta; jag har gått på akupunktur i många olika perioder, jag har jobbat med mindfullness, jag äter sumitriptan. Det fungerar så för mig att ofta fungerar olika behandlingar bra för mig i början så känner jag “oj, varför har jag inte gjort detta innan?” men sen efter en tid faller jag tillbaka och kommer in i de här skoven.

Lisa har förutom ovanstående behandlingar även tagit Inderal som är en blodtrycksmedicin samt även testat epilepsimedicin under en period. När det var som värst i 20 årsåldern tog hon Imigran i sprutform för att snabbt få effekt. Sedan ca 10 är tillbaka tar hon sumatriptan som fungerar bra.

Hur har du själv hanterat din migrän?

“Jag har alltid varit väldigt ambitiös och haft svårt att slappna av. På tidigare arbetsplatser har jag inte berättat att jag haft besvär. Jag gick till jobbet med migrän och kräktes sedan på vägen hem eller låg däckad hela kvällen hemma, för att sedan gå till jobbet igen dagen efter. Till slut kände jag att jag inte kunde fortsätta på samma sätt”

“Till slut kände jag att jag inte orkar mer, jag har ju ätit så mycket mediciner också tyvärr. Det var väl någon läkare som sa till mig; – du är ju nästan läkemedelsförgiftad. “

“Jag kunde ha skov på två veckor, jag fick inte bort det. Varenda morgon tog jag mer medicin och tillslut blir man ju resistent”

”VÄNDNINGEN”

Lisa fick för två år sedan diagnosen Crohns, som är en tarmsjukdom, och i samband med detta förkovrade hon sig mycket i vad den innebar och vad man själv kan göra för att påverka.

Lisa kom till oss på kliniken i februari 2021 och gjorde då ett matintoleranstest, bakterieprov och testade nivån på olika vitaminer. Resultaten visade att Lisa hade D-vitaminbrist och  att hon var intolerant mot gluten, socker och bovete. Tarmen och hjärnan har en direktkoppling till varandra via vagusnerven och därför behöver tarmen må bra först för att hjärnan ska må bra. Tillsammans med Lisa togs beslutet att hon skulle avstå socker helt samt undvika de andra födoämnen som hon var intolerant mot.

“Jag hade väl tagit bort en del socker innan också men då beslöt vi oss för att ta bort allt socker. Men jag måste ju leva också – så jag undviker så mycket jag kan. Jag äter inga tomma kalorier – inte glass, godis eller sådant över huvud taget. Hade en expert kollat på det hade hen säkert hittat socker, men jag tänker på det här med frukter – vilka frukter jag ska äta.”

“Det är väldigt tydligt att så bra som jag mår nu – har jag aldrig mått förut. Att få bort min migrän helt – det är troligen inte möjligt – men jag kan alltså gå en månad nu utan att få någon värk alls.”

Hur påverkar träningen din migrän?

”Ibland när jag håller på att få spänningshuvudvärk eller migrän – då kan det hävas av att jag tränar. Och ibland blir det sämre”

“Jag märker ofta det att styrketräning, när jag håller på att få ont i huvudet, inte är bra. Att jogga eller promenera lite kan dock hjälpa till och till och med få bort det ibland.”

Vilken är din drivkraft för din livsstilsförändring?

“Belöningen jag får av att vara strikt, det är ju min hälsa. Sen tänker jag på hur viktigt det är att ta hand om sin kropp; ibland när jag är sugen på någonting sött så tänker jag – jag gör ju inte det här för någon annan än mig själv”. Någon gång smakar jag en liten bit och då känner jag att jag hanterat det bra.

LISAS FILOSOFI OCH 4 TIPS TILL ANDRA

“Min filosofi har hela tiden varit att jag har barn, jag har en familj – det här är långsiktigt. Det har varit det viktigaste för mig. Dels gäller det att det tar tid att hitta rätt och lära sig och sedan att ha en bra balans. Just nu känner jag att det är gift för min kropp, jag ser det faktiskt så. Så jag tycker det går ganska bra faktiskt”.

“För mig har det varit jätteviktigt det här, och det är ju ett pågående arbete. Det är inte så att bara för att jag varit hos Fysiotest så blir jag bra – arbetet får jag göra själv. Men jag känner att jag är på rätt väg och det är jättehärligt”.

Lisas 4 bästa tips till dig som har migrän:

  1. Börja med en väldigt detaljrik kostdagbok. För dagbok över smärtintensiteten från 1 – 10, skriv vad du äter och dricker samt vilket klockslag du gör det. Skriv dagbok i minst 1 månad och se sedan om det finns tydliga mönster mellan din smärta och något speciellt livsmedel eller någon tid på dygnet.
  2. Ta hjälpen du behöver; ha kontakt med en läkare men känner du att du inte får den hjälp du behöver så sök alternativ vård, till exempel i form av funktionsmedicin.
  3. Gå till en kurator: alla skulle behöva det om man har de besvären. Det är så många delar i det som behöver redas ut och jag tror den är jätteviktig.
  4. Ha tålamod. ”Jag är ju inte botad. Men där jag är nu där har jag det bra – jag tycker det är helt fantastiskt att vara helt klar i huvudet, det är en jätteskillnad” avslutar Lisa.